WANNEER DAKPANNEN VERVANGEN

Is uw pannendak verouderd en heeft u regelmatig te maken met lekkages? Dan is het een goed idee om in overweging te nemen om uw dakpannen compleet te vervangen. Brouwer Dakdekkers heeft in de loop der jaren ruime expertise opgedaan op het gebied van pannendaken. Jaarlijks voorzien wij tal van woningen van nieuwe dakpannen. Of het nu gaat om een vrijstaande-, twee-onder-een-kap- of eengezinswoning, door onze jarenlange ervaring is geen dakpan ons onbekend en kunnen wij u voorzien van professioneel advies afgestemd op uw situatie. Wanneer uw dakpannen moeten worden vervangen, kunt u dit aan ons overlaten.

DAKPANNEN SOORTEN

In principe worden in Nederland twee soorten dakpannen gebruikt (om het pannendak mee te vervangen); de sneldek betonpan en de keramische dakpan.

SNELDEK BETONPAN

Deze dakpannen zijn relatief groot en breed en hebben een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Sneldek betonpannen worden vaak gebruikt bij renovatie- en nieuwbouwprojecten. Wel is de levensduur van de betonnen dakpannen een stuk lager: zo’n 35 tot 50 jaar. Deze soort dakpannen zijn relatief gevoelig voor mos en verkleuring. Gelukkig is de kwaliteit van sneldek betonpannen in de loop der jaren erg verbeterd en hebben hun dienst in het straatbeeld ondertussen wel bewezen. De sneldek betonpan is in diverse kleuren en soorten leverbaar.

KERAMISCHE DAKPAN

De kleidakpan, oftewel keramische dakpan, wordt al duizenden jaren gebruikt. Nog steeds is deze soort de meest gebruikte dakpan in Nederland. Met een levensduur van langer dan 100 jaar is deze dakpan vanuit het duurzaamheidsoogpunt de betere keuze. Wat betreft aanschafkosten is deze soort dakpannen wel duurder dan de betonnen variant. De keramische dakpannen zijn werkelijk in alle soorten, maten, uitvoeringen en kleuren leverbaar. Ook kunt u kiezen voor verschillende afwerkmogelijkheden. Zo kunt u ervoor kiezen om de keramische dakpannen te laten verglazen, engoberen, smoren en patineren.

Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Wij bekijken uw situatie en bepalen samen met u welke soort dakpan op uw woning aansluit. Ook is het mogelijk samples van diverse soorten dakpannen mee te nemen.

soorten daken pannendak

WAT KOST EEN NIEUW PANNENDAK PER M2?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat een nieuw pannendak kost per vierkante meter. Zoals gezegd, zijn er ontzettend veel soorten en maten dakpannen. Ook is dit per woning verschillend met betrekking tot bereikbaarheid en de details van uw woning. Voor een offerte op maat komen wij vrijblijvend bij u langs voor een opname, zodat u exact weet waar u aan toe bent.

PANNENDAK ISOLEREN

Als u van plan bent uw dakpannen te vervangen, is het aan te raden meteen te overwegen om het pannendak te laten isoleren. Wij maken bij renovatie veelvuldig gebruik van isolatiefolies, zoals de SF 19BB en SF 40BB. Deze meerlaagse reflecterende, damp-open, waterdichte isolaties zijn bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten. Door de verschillende lagen van hoogwaardig isolatiemateriaal kunnen met deze isolatiefolie hoge RC-waarden worden behaald. De SF 19BB is maar 40 millimeter dik. Daarom kunnen aanpassingen aan de constructie van bijvoorbeeld de dakkapel, schoorsteen en dakramen bij het isoleren van het pannendak veelal worden voorkomen. De RC-waarde van deze variant isolatiefolie is wel lager dan die van de SF 40BB.

WERKWIJZE PANNENDAK VERVANGEN

De werkwijze van het vervangen van een pannendak bestaat uit verschillende stappen.

  1. Veiligheid en verticaal transport
    Allereerst zorgen wij dat uw woning in de steigers staat, zodat onze monteurs hun werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren. Ook zijn wij in het bezit van een ladderlift die wij gebruiken voor het verticale transport van de materialen.
  2. Materialen en containers
    Vervolgens zorgen wij ervoor dat de benodigde materialen en vuilcontainers op tijd op locatie worden afgeleverd, zodat wij er geen stagnatie ontstaat. Het oude materiaal wordt zo duurzaam mogelijk van elkaar gescheiden.
  3. Sloopwerkzaamheden
    Wanneer alles gereed staat en de weerberichten groen licht geven, verwijderen wij alle oude dakpannen van het dak. Deze worden in de daarvoor bestemde container(s) gedeponeerd. Hierna verwijderen we alle panlatten en tengels, zodat een kaal dakbeschot overblijft.
  4. Damp-open folie
    Nadat wij het dakbeschot grondig hebben gecontroleerd op gebreken en ontdaan hebben van vuil, spijkers en schroeven, brengen wij een damp-open, waterdichte folie aan op het dakbeschot. Deze folie is erg belangrijk, omdat die ervoor zorgt dat het eventuele vocht in uw woning een weg naar buiten kan vinden en het vocht van buitenaf wordt afgestoten. We zorgen er dus voor dat het huis zo snel mogelijk waterdicht is.
  5. Tegels en panlatten
    Over de damp-open folie brengen wij verticaal tengels aan die ervoor zorgen dat er genoeg ventilatie is tussen uw dakbeschot en de nieuwe dakpannen. Wanneer deze geplaatst zijn, brengen wij horizontaal de panlatten aan. Deze zogenaamde panlatten dragen de dakpannen.  Deze worden aangepast aan de maat van de dakpan en verschillen dus per soort.
  6. Dakpannen
    Nu is het tijd om de dakpannen te plaatsen. Deze worden in dambordpatroon aangebracht om de dakpannen op de juiste manier te verankeren door middel van panhaken. Het verankeren van de dakpannen is belangrijk om eventuele stormbuien in de toekomst zoveel mogelijk de baas te blijven. De dakpannen worden rondom dakkapellen, dakramen, schoorstenen, et cetera pas geslepen. Gelijktijdig plaatsen wij de nokvorsten mechanisch met vorstklemmen op de nieuw geplaatste of bestaande ruiter. De ruiter wordt eerst voorzien van een droge ondervorst (ruiterfolie) die op zo een manier is gefabriceerd dat de ventilatie gewaarborgd blijft. Ook het in de specie zetten van de vorsten is een van onze specialiteiten. Wij hebben immers meerdere monumentale woningen voorzien van nieuwe dakpannen. Tegelijkertijd plaatsen wij alle benodigde hulpstukken. Denk hierbij aan gevelpannen, chaperonpannen, onderpannen en broekstukken. Deze worden allen mechanisch bevestigd, zodat uw dak gegarandeerd stormvast is. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, maken wij alles grondig is schoon. Samen met u bewonderen wij het eindresultaat, zodat wij er zeker van zijn dat u niet 99%, maar 100% tevreden bent.

    Uiteraard is bovenstaande indicatief. Iedere woning is anders en vraagt om een unieke aanpak.
wanneer dakpannen vervangen

BROUWER DAKDEKKERS – ALLROUND DAKDEKKER

Als allround dakdekker kunnen wij alle werkzaamheden op en aan uw dak verzorgen. Het complete vak hebben wij in pacht van dakpannen, zinkwerk en loodwerk tot bitumineuze dakbedekking. Daarom hoeven wij geen externe partijen in te huren en blijft alles onder één dak. Als dan toch alles in de steigers staat voor het vervangen van het pannendak, zou u er meteen voor kunnen kiezen om de dakgoten of het schoorsteenlood te laten vernieuwen. Geen enkel probleem. Het team van Brouwer Dakdekkers ontzorgt de opdrachtgever van A tot Z. Wij nemen alle voorbereiding en werkzaamheden uit handen om zo samen tot een prachtig eindresultaat te komen.

OFFERTE VOOR EEN PANNENDAK AANVRAGEN

Bent u voornemens uw dakpannen te vervangen, neem dan contact met ons op. Wanneer wij uw aanvraag ontvangen, zullen wij een afspraak inplannen op locatie om de situatie en mogelijkheden met u door te nemen. Daar voorzien wij u van een passend advies. Ter plaatse nemen wij de maten van uw pannendak op, welke wij zullen verwerken tot een compleet vrijblijvende offerte. Heeft u interesse in het vervangen van uw pannendak? Neem contact op en ga via onderstaande button naar ons contactformulier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *