Dakisolatie

Dakisolatie

Het isoleren van uw dak brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo bespaart u op stookkosten, is het milieuvriendelijk en verhoogt het de waarde van uw woning. Dakisolatie is dus op korte en lange termijn zeer nuttig. Daarnaast is ook het energielabel van uw woning van belang. Bent u benieuwd welk energielabel uw woning op dit moment heeft? 

Bent u benieuwd welk energielabel uw huis heeft? Dit kunt u opzoeken op de site van Rijksoverheid.

PLAT DAK ISOLEREN

Met een plat dak bestaat de kans dat regen, sneeuw en hagel blijven liggen. Hierdoor ontstaat een gewichtsbelasting dat schadelijk kan zijn voor uw dak. Bij platte daken gebeurt dit sneller dan bij schuine daken, waardoor deze gevoeliger zijn voor lekkages dan schuine daken. Om deze reden kunt u het isoleren van uw platte dak beter overlaten aan een ervaren dakdekker.

SCHUIN DAK ISOLEREN

Een schuin dak bevindt zich bijna altijd op de hoogste verdieping van de woning. Juist daarom is het belangrijk dat de warmte hier niet kan ontsnappen. Het isoleren van een kan op verschillende manieren, namelijk vanaf de binnen- en buitenkant. Als u de zolder niet gebruikt als woonruimte, dan is het ook een optie om alleen de zoldervloer of plafond van de verdieping eronder te isoleren. Dit houdt de warmte van de verdiepingen hieronder binnen en deze optie is een stuk goedkoper dan het gehele dak isoleren. De oppervlakte van de vloer en het dak verschillen vaak veel met elkaar, wat uiteindelijk terug te zien is in het aantal geïsoleerde meters.

DAK ISOLEREN BUITENKANT

Een dak vanaf de buitenkant isoleren, is de beste maar ook de duurste methode. Doordat het isolatiemateriaal aan de buitenkant bevestigd is, houdt het beter kou en vochtigheid buiten. Daarnaast biedt het ook een betere wering tegen geluid. U hoort zo dus minder geluid van buitenaf. Het plaatsen van dakisolatie aan de buitenkant kunt u het beste overlaten aan een professioneel dakdekkersbedrijf. Zo weet u zeker dat uw dak er stevig en veilig bijligt.

Voordelen dakisolatie binnenkant:
– Mooi afgewerkt zolderdak;
– Sneller opgeleverd dan isolatie buitenkant;
– Goedkoper dan isolatie buitenkant.

Nadelen dakisolatie binnenkant:
– Isoleert minder goed dan isolatie buitenkant;
– Eventueel minder ruimte door isolatiemateriaal;
– Plafond moet er mogelijk eerst worden afgehaald.

DAK ISOLEREN BINNENKANT

Een dak isoleren vanaf de binnenkant van de woning komt vaker voor. Hiervoor moeten eerst alle naden worden dichtgemaakt, zodat het isolatiemateriaal hierop kan worden bevestigd. Isolatieplaten en glaswoldekens zijn veelgebruikte isolatiematerialen voor een schuin dak. Daar overheen komt dan bijvoorbeeld een gips- of houtenplaat. Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter het dak isoleert.

Voordelen dakisolatie buitenkant:
– Geeft de hoogste isolatiewaarde;
– Minder stookkosten;
– Kleinste kans op condensvorming;
– Geen ruimteverlies op zolder;
– Geen overlast van werkzaamheden in uw woning.

Nadelen dakisolatie buitenkant:
– Duurder dan dakisolatie binnenkant;
– Dakpannen liggen een stuk hoger;
– Langere duur aanleggen dakisolatie;
– Extra hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld een hoogwerker.

SUBSIDIE DAKISOLATIE

Bent u woonachtig in de gemeente Den Haag? Dan krijgt u mogelijk een subsidie voor het isoleren van uw dak of vloer. De gemeente Den Haag keert namelijk subsidies uit aan huiseigenaren met een woning uit het jaar 1985 of ouder. Hier kunt u meer informatie vinden over dakisolatie subsidies voor de gemeente Den Haag.

Woont u in een andere gemeente, check dan ook voor de zekerheid of uw gemeente subsidies geeft aan huiseigenaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *