Dakisolatie

Uw dak isoleren is van groot belang, voor het dak van uw huis is dit altijd verstandig, maar lang niet alle daken hebben dakisolatie nodig. Voor een veranda of schuur in uw achtertuin kunt u bijvoorbeeld kiezen om geen dakisolatie te nemen.  Wel kiezen voor dakisolatie voor het dak van uw huis brengt een aantal voordelen met zich mee. Een aantal hiervan zijn het besparen op stookkosten, een betere milieuvriendelijkheid en een verhoogde waarde van uw huis. Dakisolatie is dus op korte maar ook op lange termijn zeer nuttig. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die u bespaart op de stookkosten en aan de verhoogde waarde van uw huis als u het in de toekomst wil verkopen. Naast het verlagen van kosten is een beter energielabel van uw huis ook belangrijk.

Bent u benieuwd welk energielabel uw huis heeft? Dit kunt u opzoeken op de site van Rijksoverheid. Afbeelding hiernaast is afkomstig van Energielabel.nl.


Plat dak isoleren

Op een plat dak is er kans dat de regen, sneeuw en hagel blijft liggen. Hierdoor ontstaat er dan een gewichtsbelasting dat schadelijk kan zijn voor het dak. Bij platte daken gebeurt dit sneller dan bij schuine daken. Naast neerslag dat mogelijk zou blijven liggen moet er ook rekening gehouden worden met mensen die over het
dak heen lopen bij werkzaamheden bijvoorbeeld. Daarom is een plat dak gevoeliger voor lekkages dan een schuin dak.
Om deze redenen kunt u het isoleren van uw platte dak altijd beter over laten aan een ervaren dakdekker.


Schuin dak isoleren

Een schuin dak bevindt zich bijna altijd op de hoogste verdieping van het huis, het is daarom juist belangrijk dat hier de warmte niet kan ontsnappen. Een schuin dak isoleren kan op verschillende manieren: vanaf de binnenkant en vanaf de buitenkant. Als je de zolder niet gebruikt als woonruimte maar als opslag bijvoorbeeld, dan is het ook een optie om alleen de zoldervloer of plafond van de verdieping eronder te laten isoleren. Dit houdt de warmte voor de verdiepingen hieronder ook binnen. Deze optie is ook een stuk goedkoper dan het gehele dak te laten isoleren. De oppervlakte van de vloer en het dak verschelen vaak veel met elkaar. Dit scheelt dus weer in de aantal meters die geïsoleerd moeten worden.Dak isoleren buitenkant

Een dak isoleren aan de buitenkant van het dak is de beste maar ook de duurste methode. Doordat het isolatiemateriaal aan de buitenkant bevestigd is houdt het beter kou en vochtigheid buiten. Naast een betere bescherming tegen vorst biedt het ook een betere wering tegen geluid. U hoort zo dus minder geluid van buitenaf.  

Deze methode van het plaatsen van dakisolatie kunt u het beste overlaten aan een professioneel dakdekkersbedrijf. U weet dat zeker dat uw dak er stevig en veilig bijligt.  

Voordelen dakisolatie binnenkant:
- Dak van de zolder is gelijk mooi afgewerkt
- Sneller gebeurd dan isolatie buitenkant
- Goedkoper dan dak te isoleren aan de buitenzijde  

Nadelen dakisolatie binnenkant:
- Isoleert minder dan isolatie buitenkant
- Eventueel minder ruimte door isolatiemateriaal
- Plafond moet er mogelijk eerst afgehaald worden


Dak isoleren binnenkant

Een dak isoleren vanaf de binnenkant van het huis komt vaker voor. Hiervoor zullen eerst alle naden moeten worden dichtgemaakt zodat later het isolatiemateriaal hier bevestigd op kan worden. Veelgebruikt isolatiemateriaal voor een schuin dak zijn isolatieplaten en dekens van glaswol. Daar overheen komt dan bijvoorbeeld weer een gips- of houten plaat. Hoe dikker het isolatiemateriaal is, hoe beter het dak isoleert.  

Voordelen dakisolatie buitenkant:
- Geeft de hoogste isolatiewaarde  
- Minder stookkosten  
- Kleinste kans op condensvorming
- Geen ruimteverlies op zolder  
- Geen overlast van werkzaamheden in uw huis  

Nadelen dakisolatie buitenkant:
- Duurder dan dakisolatie aan de binnenkant
- Dakpannen komen een stuk hoger te liggen
- Langere duur aanleggen dakisolatie
- Extra hulpmiddelen nodig als een hoogwerker bijv.  


Subsidie dakisolatie
Bent u woonachtig in de gemeente Den Haag? Dan er is een mogelijkheid dat u subsidie krijgt voor het laten isoleren van uw dak of vloer. De gemeente Den Haag geeft subsidies weg aan huiseigenaren die een huis hebben uit het jaar 1985 of hiervoor. Komt uw huis uit 1986 of later, dan krijgt u helaas geen subsidie. Hier kunt u meer informatie vinden over dakisolatie subsidies voor de gemeente Den Haag.

Woont u in een andere gemeente, check dan ook voor de zekerheid of uw gemeente subsidies geeft aan huiseigenaren.

Contact dak isoleren

Moet uw dak opnieuw geïsoleerd worden en bent u benieuwd naar de kosten hiervan? Vul dan ons contactformulier hieronder in. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen. Bellen en mailen kan natuurlijk ook, wij zijn telefonisch bereikbaar op: 0642812850 en via de mail op: info@brouwerdakdekkers.nl

Contactformulier